ekonomi

Vad är en ekonomisk kris egentligen?

Ingen köper våra produkter och vi blir av med jobben. Stödpaket till företag och skattelättnader. 500 miljarder från riksbanken i lån till bankerna för vidare utlåning.

Mycket har förändrats men mycket är också precis som förut. Det enda som vi fortfarande kan styra över är vad vi gör med vår tid. Alla människor på jorden, det som vi kan bestämma är vad vi gör med vår tid. Pengar är bara ett sätt att byta tid med varandra. Nu kärvar ekonomin, byteshandel med tid går inte lika smidigt som tidigare. Då blir det tydligt vems tid som verkligen är värdefull, och vems tid som vi skulle kunna vara utan.

Men hur gör vi byteshandeln med arbetstid smidig igen? Pengar i överflöd?

Pris på arbetstid tar tid att anpassa sig. Så om penningmängden minskar så finns det mindre pengar att köpa för men priset på arbetstid är det samma. Alltså vi människor har lika mycket tid som förut, men själva mediet som vi använder för att byta tid har minskat och sätter käppar i hjulen. Priset på arbetstid skulle också behövs minska i så fall.

Men om vi undviker minskning av penningmängd, om vi brashar på med pengar. Men pengar kommer bara ut i systemet via lån, och har människor råd att låna nu?

Skuldavskrivningar? Pengar som finns i systemet men den motsvaranden skulden är borta = ökning av penningmängd utan skuld?

Spelar ingen roll hur mycket pengar som finns i samhället om vi bara låter dem sitta på konto = liquidity trap. Pengar är potentiell arbetstid. Om folk sparar ihop pengar för sämre tider så blir det sämre tider (folk har svårt att få jobb, får inte lika bra betalt för sin arbetstid, deras tid är inte lika eftertraktad).

Vi har lika mycket arbetstid som förut, men den behövs inte. Många människors tid gör ingen nytta just nu. Folk drar ned på köp och konsumtion. Men allt bygger på konsumtion, att folk får betalt för sin arbetstid.

Medborgarlön? Vissa människors arbetstid är värdefull, men de får bara betalt för sin arbetstid om andra människor också arbetar och får betalt för sin arbetstid.

Du som tillverkar kläder, som inte säljs för tillfället, din arbetstid är inte värdefull längre. Men om du inte får pengar för din arbetstid så kan du inte heller betala den personen som på sin arbetstid tillverkar bilar, även om du vill ha en bil. Så då blir personen som tillverkar bilar, den personen får ej heller betalt för sin arbetstid även fast arbetstiden egentligen är värdefull och nyttig för mänskligheten.

Hur kan vi fördela arbetstid så att de som gör livet för människor bättre får möjlighet att göra det, och tycker att det är värt att kämpa?

Hur kan nyttigheter och bördor fördelas om det inte är med pengar? Pengar känns som den optimala fördelaren eftersom folk får bestämma själva. Eller?

En kommentar

Kommentera