filosofi

SKÄMS PÅ DIG!

Förr i Sverige så fick den som gjort något fel ställa sig längst fram i kyrkan, inför hela församlingen, och skämmas. Skam var lagen.

Vi försöker styra folk genom skrämsel och skam. Om du inte gör som jag vill att du ska göra så borde du skämmas, och jag kommer bli arg och irriterad på dig så att du känner dig rädd för min åsikt. När du är rädd för vad jag tycker så kan jag få dig att rätta dig till mina mallar. Min bild av livet och hur vi människor bör leva och behandla varandra är det rätta så du måste göra som jag vill. Annars! 

Vårt samhälle är byggt på skam och rädsla. Men kanske är det nödvändigt? Om vi inte kände skam eller rädsla kanske vi skulle gå runt och döda varandra? Men kanske kan vi hota varandra lite mindre? Kanske finns det andra sätt att leva ihop på ett fungerande sätt?

Om vår granne spelar hög musik så kanske vi kan informera om hur det påverkar oss och försöka få grannen på samma sida genom att sympati och förståelse. Istället för att skälla och hota med skräck och skam. 

Men vad vet jag, eller du, eller någon, för kanske är vi bara djur som innerst inne vill föröka oss?

Kommentera